Qnap Nas Raid Yapısı Kurulumu?

RAİD/HAVUZ KURULUMU


1- Cihazın ilk kurulumu yapıldıktan sonra ana menüden Depolama ve Anlık Görüntüler seçeneğine tıklıyoruz.



2-" Depolama ve Anlık Görüntüler" bölümünden "Yeni Depolama Havuzu" ya da "Birim ve/veya Depolama Havuzu Yok" yazısına tıklıyoruz.



3- "Depolama havuzu oluşturma sihirbazı ekranında ileri herhangi bir işlem yapmadan devam ediyoruz.

Qtier : Üst seviye çok diskli cihazlarda farklı türde diskler (SAS, SSD, HDD) kullanılan bir yapıda cihazın HDD kadar yavaş olmaması ve SSD kadar pahalı olmaması için böyle bir yöntem belirlenmiştir.



4- "Diskleri Seçin" bölümünde raid grubu yapmak istediğimiz diskleri seçiyoruz ve aşağıdan "Raid Tipi" olarak disk sayısına göre bir raid tipi seçiyoruz. 
Hangi raid yapısını seçeceğiniz hakkında bilginiz yok ise aşağıdaki dökümanı inceleyebilirsiniz.
Hangi raid Yapısını seçmeliyim?

Sağ tarafta "Hazır Yedek Disk" bölümünden eğer yapıya eklemek istediğiniz yedek disk var ise seçebilirsiniz. Yedek disk yapıda arızalan diski yerine otomatik olarak geçecektir.



5- "Uyarı Eşiği":  Havuz için uyarı eşiği yapmaya gerek yoktur yani kaldırabiliriz. Eşiğe geldiğinde cihaz uyarı verecektir. Eşiği birimde zaten kurağcağız yani burada gerek yok.
Garanti Altına Alınmış Anlık Görüntü Alanını Etkinleştir: Cihazın içine günlük, 7 gün olarak yedek alır bu yedei %20 lik alana sıkıştırır 7. günden sonra üzerine yazmaya devam eder.




6- Özet kısmında kontrol ettikten sonra  Oluştur diyerek raid kurulumunu tamamlayabiliriz. Şimdi sırada Birim kurulumu var.


BİRİM KURULUMU

1- Yeni Birim: Birim oluşturmak için Yeni Birim ya da Yarat butonuna basarak yeni birim oluştur diyoruz.



2- Birim oluşturmak için 3 birimden birini seçmek gerekmektedir.  Genel olarak Kalın Birim kurulumu yapıyoruz.
İnce Birim:  Birimin boyutu baştan belirlenmez içine ne atılırsa o kadar boyutu olur.
Kalın Birim:  Alan baştan belirlenir ve havuzda yerini alır
Statik Birim: Tek birimden oluşur ve snapshot kullanılamaz. Havuz kurmaya gerek yoktur.



3- Yapılandır bölümünde öncelikle En Fazlaya Ayarla diyoruz daha sonra cihazda biraz boş yer bırakıyoruz. Birim kapasitesi 1.35 tb ise onu manuel olarak 1.30 tb'a çekiyoruz. Daha sonra ileri diyerek devam ediyoruz.



4- Özet kısmında kontrol ettikten sonra  Bitir diyerek birim kurulumunu tamamlayabiliriz. İşlemler bu kadar.



5- Havuz ve birim kurulmuş ve hazır dıurumda. Raid kurulma işlemi 7-8 saat sürebilir fakat raid kurulumu cihazın çalışmasını engellmez. Birim oluştuktan sonra cihaz kullanılmaya başlayabilir.




Yorumlar